уторак, 13. април 2010.

Maslac ili margarin

Margarin je izvorno stvoren radi debljanja ćurki. Kad je izazvao pomor ćurki, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, želeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili - što učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bela materija, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite ukusne tvari.

ZNATE LI UOPŠE... Koja su razlike između margarina i maslaca?

Pročitajte do kraja ovaj tekst... Postaje vrlo zanimljivo!

I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

O maslacu

Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama). Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica. Maslac ima mnoge hranljive prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko - a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega! Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati ukus druge hrane. Maslac je deo ishrane vekovima, dok je margarin ušao u upotrebu pre nepunih 100 godina.

A sad, o margarinu...

Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina. Utrostručuje šansu za oboljenja srčanih žila. Povećava ukupan holesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol). Povećava petostruko šansu da dobijete rak. Smanjuje kvalitet majčinoga mleka. Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma. Smanjuje proizvodnju insulina. I sada ona najpogubnija činjenica... I TO JE POSEBNO ZANIMLJIVO!

Margarine je tek JEDAN MOLEKUL udaljen od toga da bude PLASTIKA... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!

Već i ove činjenice dovoljne su za izbegavanje margarina do kraja života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodonik, menjajući time molekularnu strukturu dotične tvari...).

Poslužite se i sami eksperimentom:

Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom senovitom mestu. Nakon nekoliko dana, primetićete nekoliko pojedinosti:

1. ni jedna muva, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, neće ni prići margarinu (to bi vam trebalo nešto reći...)

2. margarin se neće pokvariti ni promeniti miris, i to zato jer nema hranljive vrednosti. I ništa neće narasti na njemu: ni gljivice, ni buđ... Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi neće na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Da li biste rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju krišku hleba?

Pokažte ovaj prilog svojim prijateljima i znancima (želite li ih naučiti...)

Jer, kineska poslovca kaže ovako: Podeli li neko s tobom nešto vredno, pa imaš od toga koristi, tvoja je moralna obaveza podeliti to saznanje sa drugima...

I dodajte mi maslac... MOLIM!

Нема коментара:

Постави коментар