недеља, 21. јун 2009.

Predlog zakona o radnim odnosima

 Član 1

Početak radnog vremena radnik određuje sam. Zakonska odredba propisuje da to ne sme biti pre 10 časova ujutro.
Član 2

Naknadu za svoj rad određuje radnik u dogovoru sa svojim ukućanima.

Član 3

Pre početka rada radnicima se daje nešto okrepljujuće:
• Hladno pivo
• Sendviči
• Vino
• Konjak i sl,
a sve to na trošak preduzeća.

Član 4

Na poslu je dopušteno zapevati. Ako neki radnik zapeva, ostali su dužni prekinuti sa radom i pridružiti se odmah pevaču.

Član 5

Ukoliko neki radnik zaspi na poslu, ostali radnici su dužni u tišini napustiti svoja radna mesta, da mu ne bi smetali, ali za to imaju pravo na novčanu naknadu, kao da su radili.

Član 6

U odsutnosti šefa, odnosno direktora radnici imaju pravo organizovati zabavu na teret preduzeća.

Član 7

Pauza za doručak je obavezna i traje od 10:30h do 13:30h.

Član 8

Ako je u radno vreme neka serija (npr. «Zabranjena ljubav», «Esmeralda» i sl.) ili repriza neke emisije, koju radnik nije gledao prethodne večeri, preduzeće je dužno obezbediti TV prijemnik (ekrana minimalne veličine 70 cm), te omogućiti nesmetano praćenje iste uz novčanu naknadu radniku, kao da je radio.

Član 9

Za smenjivanje šefa, odnosno direktora, potrebna je peticija sa potpisima dva radnika.

Član 10

U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, radnik može zamoliti šefa, odnosno direktora da dovrši posao umesto njega, kao i da mu bude na usluzi (npr.da mu kupi pivo, napravi sendvič i sl.)

Član 11

Ukoliko je šef, odnosno direktor preduzeća ženskog roda, muški radnici su dužni da pri svakom njenom prolasku daju do znanja svojim ponašanjem da je predmet njihovog razgovora (npr.zviždukom, tapšanjem po zadnjici ili rečima: «Dobra, dobra!»)

Član 12

Svaki radnik ima pravo na osam nedelja odmora leti i šest nedelja odmora zimi. Ako radnik provodi taj odmor izvan mesta stanovanja, preduzeće je dužno obezbediti smeštaj (sa hranom) u mestu gde radnik provodi odmor, kao i generalno čišćenje stana dok je radnik na odmoru.

Član 13

Ako se radnik preduzeća ženi ili udaje, preduzeće je dužno osigurati mu (joj) miraz u visini godišnje plate i snositi troškove momačke (devojačke) večeri, kao i 85% troškova venčanja.
Na taj dan preduzeće obustavlja rad na nekoliko dana (o tome odlučuju radnici na posebnoj sednici).

Član 14

Za sve radnike ženskog pola, preduzeće je dužno da obezbedi kućnu pomoćnicu i bebi siterku, koja mora imati primerene obline i odgovarajući izgled, kako bi mogla poslužiti i suprugu, u odsutnosti radnice ili premorenosti iste.

Član 15

Odlazak sa posla je obavezan u 14.30h. Radnici napuštaju posao praćeni taktovima muzike predviđene za ovakve prigode. Šef, odnosno direktor je dužan da se srdačno rukuje sa svakim radnikom ponaosob i da se zahvali za radni učinak.

Član 16

Portir je dužan da svakom radniku pre izlaska iz kruga preduzeća pregleda lične stvari. Ukoliko ne nađe ništa, dužan je radnika vratiti u preduzeće, kako bi ovaj mogao da uzme nešto za sebe (to se posebno odnosi na preduzeća koja se bave proizvodnjom).
Starijim radnicima (preko 35.godina starosti) se ovakve stvari dovoze na kućnu adresu, službenim vozilom preduzeća, u roku od 6 sati od trenutka odabira stvari.Njihova težina mora da prelazi 2 kg.

Član 17

Ukoliko ranik noću sanja o poslu, preduzeću ili kolegama, preduzeće je dužno platiti radniku naknadu za noćni rad.

Нема коментара:

Постави коментар