недеља, 27. децембар 2009.

Teri Pračet: Dušmani

Teri Pračet je pisac serije knjiga o Disksvetu. Na blogu ću objaviti citate koji su mi se svideli, a za pun doživljaj preporučujem da pročitate knjige koje je izdala Laguna.

-Gurnuo je ruku u džep i zgrabio šaku kukuruza. Brižljivo dresirani golub istog časa mu slete na rame i gonjen unutrašnjim porivima olakša se na licu mesta.

-Savez između čarobnjaka i gradske vlasti svodi se na njihovo obećanje da će oni činiti sve što zatražimo sve dok se mi budemo držali obećanja da nikada ništa nećemo tražiti od njih.

-Čudo jedno šta sve padne na Ank-Morpork.Kiša omanjih riba i žaba bile su uobičajena pojava, mada krevetski okviri još uvek izazivaju govorkanja tu i tamo.

-Nije joj izgledalo da Nobi uopšte ima bicepse. Ne bi imali na čemu da stoje. Dobro, nije mogla poreći da nobi ima ruke, pošto je ima ramena i šake, ali to bi bilo otprilike sve.

-Kiša je zapravo prijatelj patroldžijama. Kad je loše vreme, ljudi se zadovoljavaju zločinima kod kuće.

-„On je...zatvorio restoran pobegao. Toliko mu se žurilo da je svašta ostavio za sobom.“

  „Šta?“

 „Pa, ako te baš zanima...pola uveta i bubreg“.

-Nervira me ovo perje. I hulahopke. Namrštio se i još jednom pokušao da napravi preraspodelu kako ne bi postao prvi gradski grbavac s grbom na preponama.

-Nema lepšeg prizora od svečano obučenog čarobnjaka, osim možda ako neko ne pronađe način da naduva Rajsku pticu.

-Bilo je to lice koje bi svaki policajac priveo čim ga ugleda. Prosto nije bilo šanse da je to lice nevino po bilo kom pitanju. Video je da ga Vajms gleda i široko se osmehnuo.Vajms nikada nije video toliko zlata u jednim ustima. A ni na bilo kom drugom mestu.

-Pa ne bih baš ovo nazvao skrivenim oružjem. Sečivo je maltene veće od njega.Može čovek iza njega da se sakrije.

-Svako je kriv za nešto, a pogotovo onaj koji nije.

-Proračunata uvreda. Kao da mi nemamo dobre hirurge.

 Potpuno ste u pravu. Neki od njih bi ga pride vrlo pristojno obrijali i ošišali.

-A to što je imao na glavi moglo bi se nazvati jedino turbanom pošto se nije kretalo dovoljno brzo da bude jazavac.

-Idite i vidite odakle duva vetar. Ali budite oprezni. Ne verujte nikom.

-Vajms je verovao da u Baniju čuči divan čovek, ali nikad se nije odvažio da ga potraži.

-Vajms se zakašlja. A onda se zakašlja još jače. Kada je konačno otvorio oči, očekivao je da će kroz suze ugledati sopstvena pluća.

-Narednik Kolon izvadi musavu značku iz džepa i snuždi se kad ova nije prkosno zazvečala pri padu na sto, nego je odskočila i razbila bokal za vodu.

-„Nobi, ti si uvek bio na pobedničkoj strani jerbo si se vrzmao sa strane dok ne vidiš ko pobeđuje pa si ondak oblačio uniformu koju si skinuo sa nekog mrtvog jadnika. Čuo sam da su te generali stalno držali na oku jer su po tvojoj uniformi znali kako se odvija bitka.“

 „Mnogi vojnici su se borili u različitim vojskama“- reče Nobi.

 „Dobro, jesu, ali ne tokom iste bitke“- reče narednik Kolon.

-Još jedno sećanje rascveta se tiho poput mišjeg prdeža u uraganu.

-Na različitim delovima Nobija mogla se pronaći odgovarajuća nijansa za svako podneblje na disku, kao i nekoliko onih koji se mogu videti samo u određenim medicinskim knjigama.

-Imao je kovrdžavu kosu dugu do ramena i bradu u kojoj bi lako mogao da sakrije omanju kokoš. Međutim, nekako je izgledalo kao da mu glava izranja iz kose.

-Kad je reč o prepadanju ljudi, domišljat si koliko i tabla za pikado na naduvavanje.

-Ankmorporška noć ima hiljadu očiju, bač kao i dan, ali i pet stotina usta i devetsto devedeset i devet ušiju.

-Našao se društvu čoveka kog se pribojava čak i Esnaf ubica, čoveka koji je u stanju da probdi čitavu noć praveći budilnik koji će ga ujutro probuditi, i čoveka koji nikad nije svesno promenio donji veš. I to na moru.

-Nije izgledao ljutito. Bio je to čovek koji je prošao kroz oganj gneva i sada se smirio u mirnoj luci s druge strane.

-Daj čoveku vatru i grejaće se ceo dan, ali ako ga zapališ, grejaće se do kraja života.

-Kolon je oduvek verovao da heroji imaju u sebi nekakav mehanizam koji ih tera da se bore za boga, otadžbinu i pitu od jabuka ili već neku drugu poslasticu koju im je mama spremala kad su bili mali. Nikad pre nije ni pomislio da oni to rade jer bi ih u sprotnom neko strašno izgrdio.

-Narednik Kolon se seti još jedne velike tajne junaštva. Ono se u suštini svodi na viši nivo kukavičluka- znanje da vas smrt možda čeka ako jurišate prava je šala u odnosu na zasiguran pakao od života ako se povučete.

Нема коментара:

Постави коментар