недеља, 27. децембар 2009.

Teri Pračet: Veštice na putu

Teri Pračet je pisac serije knjiga o Disksvetu. Na blogu ću objaviti citate koji su mi se svideli, a za pun doživljaj preporučujem da pročitate knjige koje je izdala Laguna.

-Sahranila je tri muža, od kojih su bar dvojica u međuvremenu i umrla.

-I stara Gerti Simons je bila zrikava, pa je opet stalno slala zle čini na vrh sopstvenog nosa. Ne smemo da dopustimo da ljudi pomisle kako će veštica ako je razljutiš, da kune i mrmlja tako da joj otpadne nos.

-Magrat- zvučalo je kao nešto što živi u rupi pokraj reke i stalno biva izbacivano poplavama.

-Trenutno je Magrat pronalazila sebe po Stazi Škorpiona, koja je nudila kosmičku harmoniju, unutrašnje jedinstvo i mogućnost da se napadačev bubreg izbije kroz njegove uši.

-Izgledao je kao da opšte nije rođen, nego izgrađen. U brodograilištu. Genetika je našča za shodno da njegovu, suštinski sporu i nežnu prirodu opskrbi mišićima predviđenim za dvoje junadi, rukama poput balvana i nogama poput četiri pivska burića složena dva na dva.

-Niko se nije skijao u visokim Ramtopima, bar ne duže od nekoliko metara, uz izčezavajući vrisak. U te planine zime su odlazile na svoj letnji odmor.

-Vampiri su ustajali iz leševa, grobova i kripti, ali nikada nisu uspeli da ustanu iz mačka.

-Magrat je navaljivala uz hrabro očajanje osobe koja pleše uz svetlost svojih zapaljenih mostova.

-Ako želiš da postaneš ikakva veštica, Magrat Garlik, moraš da naučiš tri stvari- šta je stvarno, šta nije i u čemu je razlika.

-Nana se nasmešila pokazavši zub. Gospođa Gogol se nasmešila i brojnošću zuba nadjačala Nanu trideset puta.

-Smrt jeste nadnica za strah, ali je i plata za vrlinu, ali zli barem petkom ranije stignu kući.

-Mačke su poput veštica. Ne bore se da bi ubile, već da bi pobedile. Tu postoji razlika. Nema svrhe u ubijanju protivnika. U tom slučaju protivnik i ne zna da je poražen, a da biste bili pravi pobednik, treba vam protivnik koji je poražen i to zna. Nad lešom ne možete da trijumfujete, ali poražen protivnik, koji će biti poražen svakoga dana tokom ostatka svog tužnog iojađenog života, jeste blago dostojno čuvanja.

Нема коментара:

Постави коментар