недеља, 27. децембар 2009.

Teri Pračet: Zanimljiva vremena

Teri Pračet je pisac serije knjiga o Disksvetu. Na blogu ću objaviti citate koji su mi se svideli, a za pun doživljaj preporučujem da pročitate knjige koje je izdala Laguna.

-Ako naglo probudite mesečara, otpadnu mu noge.

-Stare su loze poštovale svoje pretke pa nisu nalazile ništa loše u povećavanju njihovog broja.

-Upito je sa izrazom čoveka koji zna da se iza svetla na kraju tunela krije zahuktali voz.

-Sve je moguće na mestu kao što je Nevidljivi univerzitet, gde je stvarnost toliko istanjena da promaja duva s najrazličitijih mesta.

-Uživao je u kokos- iznenađenjima. Polomiš ga, otvoriš, kad unutra - ne lezi vraže!- kokosovo mleko. Eto, takva je iznenađenja on voleo.

-Tu je nekada bila njegova soba. Unutra je bilo kao u svonjcu. Video je veliki, olupani orman i to bi otprilike bilo sve što se tiče nameštaja, osim ukoliko taj pojam ne prošire i na stolicu pletenu od pruća, bez sedišta i tri noge, i dušek toliko krcat živim bićima koja obično naseljavaju dušeke da je gamizao po podu i sudarao se sa nameštajem.

-Znao je šta se u Ank- morporku podrazumeva pod hiruškom preciznošću. To je značilo „koji centimetar tamo- vamo, s mnogo vriske i vreo katran tamo gde ti je do malopre bila noga”.

-Ono kao, jao meni jadnom i prežalosnom, eno zida visokog šest metara, kuku meni sinjem kukavcu, daj da se ja lepo vratim preko ovih hiljada kilometara stepe a da uopšte, recimo kao na primer, ne ispitam mogućnosti onog bora tamo da posluži umesto merdevina. Jok. Zid služi da ljude zadrži unutra.

-Sreća je moje drugo ime, ali prvo je Loša.

-Bio je gladan i bez para. Treba samo da uđe unutra i naruči obilan, okrepljujući obrok. Onda više neće biti gladan i bez para nego sit i bez para, što je ipak mnogo bolje. Naravno, nekome to neće biti pravo, ali je po Rinsvindovom iskustvu bilo malo problema koji se ne mogu rešiti vriskom i niskim startom. A biće i dodatno ojačan hranom.

-Nema mnogo vremena za premišljanje dok pokušavate da jednom rukom nosite lepotu- devojku i blago iz poharanog hrama, a drugom se borite s pola tuceta besnih sveštenika. Prirodna selekcija se pobrinula da profesionalni junaci koji u odsudnom času zastanu da se zapitaju: Koja je moja svrha u životu?, obično ostanu i bez svrhe i bez života.

-Kad mnogo ljudi iščekuje pastuva i na mravu će videti kopita.

-Ličio je na čoveka koji pruža mađioničaru svoj sat, iako vidi da se kezi i u drugoj ruci drži čekić.

-Ma koliko vas ugnjetavali kraljevi, carevi i mandarini, isto to može raditi i prvi komšija.

-Svet ionako ima previše junaka i novi mu nije potreban. S druge strane, isti taj svet ima samo jednog Rinsvinda, koji mu stoga duguje da ostane živ što duže može.

-To što su ga zvali Veliki Vang bio je tek nedostatak vaspitanja, poput galebovog izmeta posle gomile bivoljih izlučevina koje su mu Nebesa sručila u horoskop.

-Kaže se da onaj ko plati svirca bira pesmu, ali onaj ko svircu drži nož pod grlom, piše simfoniju.

-Car je imao sve potrebne kvalifikacije za zvanje leša, osim one najvažnije. Razgovor sa njim bio je na ivici prizivanja duhova.

-Car nije samo bio na pragu Smrti, već je dobrano zašao u predsoblje i uveliko se divio tepihu i čiviluku.

-Rinsvind je uživao u zidu. Bila je to samo stena. Na nju se čovek može osloniti.

-Neiskusan begunac bi samo izjurio napolje, ali Rinsvind je bio postdiplomac na umetnosti preživljavanja i znao je da je u ovakvim situacijama najbolje osloboditi sve zatvorenike, tapšati ih po leđima i govoriti im: Požuri! Dolaze po tebe! a onda sesti i sačekati da se zvuci potere izgube u daljini.

-Od. To je najvažnija stavka svakog besomučnog bekstva. Uvek bežite od nekog ili nečeg. Ka će se srediti samo od sebe.

-Noge su mu se već bile dovele u red. Prvo mahnit sprint, koliko da pobegne od neposredne opasnosti, a onda drugi, odlučni koraci, kako bi što više povećao odstojanje od onog što ga juri. I u tome je ceo trik.

-Osmeh je zapretio da ga liši gornjeg dela glave.

-Četiri jahača obične prehlade su: Šmrkavica, Gušobolja, Zapušen nos i Nestašica maramica.

-Rinsvin pogleda čizme, s nelagodom se prisetivši muka koje su na Nevidljivom univerzitetu imali sa prototipom čizama od sedam milja. Obuća koja vas tera da pravite jedanaestkilometarske korake uma da izazove bolove u preponama. Srečom su uspeli da ih na vreme skinu sa studenta, ali jadničak je još nekoliko meseci morao da nosi posebnu protezu i da jede u stajaćem stavu.

-Prvo petljaj, posle razmišljaj.

-Život je kao ptica koja uleće iz tame, pa preko prepune dvorane, da bi kroz drugi prozor ponovo izletela u beskrajnu noć. U Rinsvindovom slučaju, ona je stigla da usput uradi nešto kakano s njegovom večerom.

Нема коментара:

Постави коментар